Home

Login

Statistiek

Bezoekers sinds 2008
Totaal unieke bezoekers: 716082
Bezochte pagina's: 3967723
Aantal members: 1477

Gegevens per maand
Bezoekers deze maand: 6637
Pagina's deze maand: 17790

Wie zijn er online?

We hebben 4 gasten online
Welkom op Kijk op de wijk E-mail
Geschreven door harry schonewille   
Thursday 31 January 2008


                   Meer cameratoezicht in de Schepenbuurt en het Westland

Hier onderaan staan de laatste updates over alles wat met ons cameraproject en die van de gemeente te maken heeft. Verder staan een aantal voorbeelden van het gebruik van deze middelen in alledaagse gebeurtenissen, plus eerdere berichten hier. Reageren? Surf even naar het forum.
                                              Een lange weg te gaan

Honselersdijk 27 februari - Zoals het zich nu laat zien kan het nog wel even duren voordat cameratoezicht zijn nut kan bewijzen in het Westland. In januari heeft de gemeente besloten om cameratoezicht volgens de europese normen te laten aanbesteden. Daarmee is het hele project wederom met een half jaar vertraagd.
Bij navraag bleek dat rond Juli 2009 bedrijven zich kunnen aanmelden voor de aanbesteding; en als dat traject doorlopen is kan begonnen worden met de eerste fase. Het plaatsen van 15 tot 20 camera 's bij winkelcentra in Naaldwijk en Wateringen, zo liet een gemeentewoordvoerder weten.

Als de gemeente de huidige koers aanhoudt kan het zeker nog een paar jaar duren voordat bewakingscamera 's enigzins efficiënt gaat worden. Met de huidige inbraakproblemen lijkt de gemeente zich meer om de eigen regels te bekommeren, dan om de bezittingen van haar burgers. Het huidige budget van €300.000 biedt de mogelijkheid om  zeker 100 - 150 camera 's op te hangen in Westland.  
Dat lijkt veel maar op zo 'n grote oppervlakte wat de gemeente heeft, is dat slechts een eerste begin.

Kijk op de wijk op Honselersdijkers.nl was een pagina die de vorderingen op veiligheidsgebied bijhield wat cameratoezicht betreft. Vorig jaar gaven we aan zelf te willen beginnen met bewakingscamera 's; de kosten en het netwerk opzetten wat erbij komt kijken, was echter zo ingewikkeld dat samenwerking met de overheid de beste optie is. Die loopt helaas nog achter de feiten aan momenteel en steeds meer burgers willen actie zien en dat hebben we als redactie gemerkt.
Vanaf Maart gaan we een nieuwe koers volgen op Westlanders.nu. Daar is al begonnen met het opzetten van een buurtpreventielogboek. Hou dus de buurtpreventiepagina van Westlanders.nu goed in de gaten de komende tijd.

Getuigen poging overval gezocht
Den Haag - Een onbekende man probeerde op donderdag 19 februari omstreeks 22.40 uur een buurtsuper aan de Driebergenstraat te overvallen. De man kwam de winkel binnen, liep direct naar de balie en eiste onder bedreiging van een vuurwapen geld van de aanwezige medewerker. Toen de medewerker tegen de overvaller zei dat hij hem meende te herkennen, koos de man het hazenpad. Van de overval zijn camerabeelden beschikbaar.
Heeft u donderdag 19 februari iets gezien van deze poging overval of heeft u informatie over de identiteit van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zuiderpark via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Hagenaar betrapt bij diefstal
Wassenaar – Een 21-jarige Hagenaar is op donderdag 26 februari om 13.50 uur aangehouden in het zwembad van een recreatiepark aan het Duinrell. Beveiligingspersoneel zag op beelden van het camerasysteem dat de man met een valse sleutel een locker opende en goederen uit de locker wegnam. Hij werd overgedragen aan de politie en voor verhoor meegenomen naar een politiebureau.

                                        Cameratoezicht, het verhaal tot nu toe

Honselersdijk 28 December - Wat begin januari 2008 begon met een gesprek tijdens de nieuwjaarsborrel, heeft mede ten goede gewerkt voor een doorbraak in cameratoezicht in het Westland. Voorstanders daarvan, met name GBW en LPF, waren al jaren bezig om een meerderheid te krijgen bij de gemeente voor dit preventieve veiligheidsmiddel.

  Na dat gesprek zijn wij van Honselersdijkers.nl verder gaan informeren bij allerlei instanties over de juridische en praktische kanten van het geheel. Daardoor bleek dat er meer mogelijk was dan dat, om onduidelijke redenen door mensen, mogelijk geacht werd. Allerlei fabels waren een eigen leven gaan leiden, wat de negatieve vooroordelen en angst voor dit steeds beter wordende systeem alleen maar versterkte. 
Wij hebben toen zelf het initiatief genomen om voornemens camera 's op te gaan hangen en hebben toen een drietal artikelen geplaatst op deze site. Dat resulteerde in vragen aan het College door Progressief Westland, alsof dat zomaar kan.

                                                        De doorbraak

Hoewel er nog geen meerderheid voor cameratoezicht was en ook de burgemeester er nog geen oren naar had, kwam de doorbraak uit onverwachte hoek. Het CDA ging inzien dat de visie uit het verleden niet meer paste bij de ontwikkelingen van vandaag. Zodoende werd in April 2008 door een meerderheid van de gemeenteraad besloten dat er geld zou vrijkomen voor bewakingscamera 's in het Westland. Er werd € 300.000 voor het project vrijgemaakt maar de plannen die de burgemeester in eerste instantie had, waren veel te duur. GBW en wij van Honselersdijkers.nl hebben toen alternatieven plannen neergelegd die stukken goedkoper en praktischer waren.

                                                    Informatie inwinnen

De plannen van GBW werden vervolgens voorgelegd aan het TNO. Die moest in een rapport meer duidelijkheid geven over hoe de gelden het beste besteed konden worden. Een beslissing die achteraf gezien € 24.000 bleek te kosten en waar menigeen burger zijn bedenkingen over heeft. Het had de schijn alsof Westland de eerste gemeente in Nederland was die met dit initiatief begonnen was?

                                                     Grote broer Den Haag

Den Haag experimenteert er rustig op los met recentelijk nog een lokwoning die volgehangen was met camera 's, om het inbrekersgilde in een wijk beter aan te pakken. Binnen de kortste keren werden de heren hierdoor opgepakt. Ook politiemannen op mountainbikes zijn dit jaar in Den Haag uitgerust met camera 's op de helmen. Duidelijke afspraken tussen politie, gemeente en OM waren eraan vooraf gegaan. TNO bepaalt uiteindelijk niet de juridische haalbaarheid van camera 's maar het OM. Die was in januari overstag gegaan nadat rond de 120 auto 's tijdens de jaarwisseling in Den Haag in vlammen waren opgegaan. OM zag in dat te strakke regelwetgeving niet werkte in de praktijk.

                                                      Wat gaat het worden?

Half december zou het college met de gemeenteraad overleg gaan voeren wat de conclusies van het TNO rapport betreft. Vooruitlopend op de aanbevelingen van het TNO werd al duidelijk dat hun variant ook veel te duur is. Omdat niet alle informatie op tijd aan de gemeenteraad was doorgegeven is die vergadering, op verzoek van gemeenteraadsleden nu uitgesteld tot januari.
Permanente of ambulante toezicht of een combinatie daarvan zal uiteindelijk gaan bepalen hoe efficiënt cameratoezicht gaat worden. En dat er iets moet veranderen aan de veiligheidssituatie in Westland is ook klip en klaar.

                                                     Toezicht is nodig

In 's Gravenzande en Monster namen de incidenten dit jaar met tijd en wijlen toe; en Naaldwijk spande de kroon met vlak voor de grote vakantie vier incidenten per dag. Ook kregen we meerdere tips binnen dat politiemensen zich zelf soms niet veilig voelen, ook door een kleine bezetting in de nachtelijke uren, en dat daardoor op bepaalde meldingen niet of te laat werd gereageerd.
Een verontwaardigde bewoonster in Naaldwijk wist te vertellen dat recentelijk een auto in een parkeergarage aan de Secretaris Verhoefweg helemaal gestript was door autodieven.
'Ja en niet zo 'n klein beetje ook, zelfs de complete motorkap van de auto werd uit de garage meegenomen. Het is te gek voor woorden, dat moet toch iemand gezien hebben?' aldus deze vrouw.
'En de politie en de politiek hoor je er niet over. Er zou meer aandacht hieraan gegeven moeten worden op één of andere manier.
 (Wie tips hierover heeft kan bellen met bureau Westland op 0900 88 44 red.)
 

                                                               Conclusie

Dat het 8 maanden verder alleen nog bij praten is gebleven is voor sommigen een doorn in het oog. Aan de andere kant hebben de voorstanders hun plannen ook kunnen verbeteren en aanscherpen. Los van het feit in hoeverre de slome tred van de gemeente, wat ze een paarse krokodil heeft opgeleverd als meest bureaucratisch orgaan van de regio, (of het te maken heeft met persoonlijke belangen of niet) het voornemen staat als een huis.
John Witkamp ziet de toekomst daarom positief tegemoet. 'Met het overleg in januari zal ook gekeken worden naar de uitvoering ervan.' In Naaldwijk komen 10 camera 's te hangen bij winkelcentrum 'De Tuinen' zo heeft het College al laten weten. In januari zullen we te horen krijgen wat er allemaal gaat gebeuren.

                                             Straatrovers aangehouden


Zoetermeer 30 November – Een 17-jarige jongen uit Zoetermeer is zaterdagavond 28 november aangehouden nadat hij op de Mandelabrug een 16-jarige Zoetermeerder had beroofd. Het slachtoffer liep omstreeks 21.35 uur op de brug toen hij door de verdachte van zijn mobiele telefoon werd beroofd. Een en ander was vastgelegd door camera’s, waarna de verdachte korte tijd later werd aangehouden.

Diefstal in zwembad
Den Haag – Een 12-jarige Hagenaar is zaterdagavond 29 november omstreeks 20.25 uur  op heterdaad betrapt toen hij een tas wegnam uit een kluisje. De jongen was met twee andere jongens in het zwembad Zuiderpark en op camerabeelden was te zien hoe hij de tas wegnam. De jongen werd aangehouden en overgedragen aan de politie. De verdachte is als 12-minner ook al in aanraking geweest met jusitie en in overleg met de officier van justitie is hij in verzekering gesteld en wordt hij maandag voorgeleid.
                                                         Dronken fietser


Den Haag 28 November – Op camerabeelden was vrijdagochtend 28 november heel goed te zien dat een dronken man op de Van Limburg Stirumstraat fietste. De man was zo dronken dat hij de hele rijbaan gebruikte en van links naar rechts slingerde. Een medewerker van de Geïntegreerde Monitor Centrale (GMC) zag dat de fietser nabij het Huijgenspark viel. Hij waarschuwde zijn collega’s die ter plaatse gingen. Zij spraken de fietser, een 21-jarige Hagenaar, aan. Het bleek dat de man behoorlijk onder invloed was. Hij werd aangehouden en aan het bureau blies hij 1085 ugl. Met een proces-verbaal en een rijverbod van 14 uur mocht de fietser het politiebureau verlaten.  

                                    Lokwoning binnen uur doelwit inbraak


                                Vijf minderjarige verdachten aangehouden


Den Haag 27 November - Politie Haaglanden hield op dinsdag vier november vijf Hagenaars van 16 en 17 jaar aan op verdenking van inbraak in een lokwoning in de Schilderswijk.

Teneinde het aantal woninginbraken in het werkgebied te bestrijden, richtte personeel van Politiebureau Hoefkade in samenspraak met het Openbaar Ministerie begin september een lokwoning in. Het is voor het eerst dat Politie Haaglanden een lokwoning gebruikte als opsporingsmiddel.

Toen de woning op donderdag 25 september schoongepoetst en voorzien van camera’s werd ‘opgeleverd’, ging al na 50 minuten het alarm af. Hoewel men aanvankelijk dacht met een valse inbraakmelding te maken te hebben, bleek al snel dat er daadwerkelijk in de woning was ingebroken. Uit de woning werden onder andere mobiele telefoons, kleingeld en een Tom-Tom-dummy weggenomen.

Dankzij de camerabeelden van de inbraak kon de recherche vijf van de zes inbrekers herkennen. Met toestemming van de Officier van Justitie hield het rechercheteam op 4 november het viertal aan. De vijfde verdachte zat inmiddels al vast voor een andere woninginbraak. De politie is nog op zoek naar de identiteit van de zesde verdachte.

De verdachten verschenen op dinsdag 18 november voor de raadkamer. Daar werd hun voorlopige hechtenis met dertig dagen verlengd

                          Straatrover en slachtoffer aangehouden na beroving


Den Haag 21 November – Tijdens een surveillance op vrijdagmorgen 21 november rond 01.40 uur zagen agenten op de Hoefkade in Den Haag een bekende 37-jarige Haagse veelpleger lopen. In verband met zijn harddrugachtergrond vroegen zij de man tijdelijk via cameratoezicht in de gaten te houden. Op deze camera’s zagen agenten op het politiebureau al snel dat een 46-jarige man door hem werd beroofd van zijn nektasje. De 37-jarige verdachte uit Den Haag rende hierna weg door de Kraijenhoffstraat naar het Stationsplein. Agenten in de buurt zetten direct de achtervolging in en wisten hem even later op het Stationsplein aan te houden. De beroofde man zelf bleek in uitermate beschonken toestand te verkeren en werd eveneens aangehouden, in dit geval voor openbare dronkenschap.

                                  Politie geeft camerabeelden ALDI-overvaller vrij
 Rijswijk 15 Oktober – In het onderzoek naar de overvallen op het Aldi-filiaal in de Herenstraat in Rijswijk heeft het rechercheteam dat de zaak onderzoekt inmiddels de beschikking over camerabeelden van één van de overvallen.

Kort na de meest recente overval formeerde Politie Haaglanden een speciaal rechercheteam dat de overvallen onderzoekt. Op de camerabeelden die nu worden vrijgegeven is te zien dat de daders een kwartier in het ALDI-filiaal vertoeven voordat zij er met de buit vandoor gaan. Het team hoopt met het vrijgeven van de beelden getuigen die zich nog niet gemeld hebben te prikkelen om zich alsnog te melden.

Van de twee daders zijn de volgende signalementen bekend:
Dader 1: Man, ongeveer 25 jaar oud, ongeveer 1m80 lang, stevig/fors postuur, bol/pafferig gelaat met zware wenkbrauwen en grote ogen, zwart haar en een licht getint uiterlijk, licht accent.
De man was gekleed in een beige trui met 5 lichte horizontale banen en lange mouwen met op de voorzijde de opdruk ‘1972’. De man droeg handschoenen en een zwarte bivakmuts.

Dader 2: Man, ongeveer 1m70 lang, klein, rond gelaat met opvallend holle oogkassen, zwart haar, een getinte huidskleur en een zware stem.
Deze overvaller was gekleed in een lichte trui met capuchon en daaronder een spijkerbroek. Op zijn hoofd droeg hij een beie beaseballcap.

De overvallers hebben voor het vervoer van hun buit gebruik gemaakt van een opvallende trolleykoffer.

Het rechercheteam komt graag in contact met mensen die menen de mannen op de camerabeelden te herkennen. Ook zoeken zij informatie over de gebruikte trolleykoffer. De foto’s en bewegende camerabeelden zijn terug te zien op: http://www.youtube.com/watch?v=JuOkeJRbelo
Heeft u informatie die het team kan helpen in het onderzoek naar de overvallen? Neemt dan contact op via nummer 070-424 1500. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

                                    

                                                              Gratis af te halen


  Pijnacker 22 September – Een medewerker van een beveiligingsbedrijf zag zondag 21 september om 14.10 dat twee mannen vanaf een bouwterrein op de Bartholomeusstraat stenen in een bestelbus laden. Gewaarschuwde politieagenten controleerden de bestelbus op de Woensdrechthof. In de bestelauto lagen meerdere stoeptegels. De mannen, beiden 35 jaar uit Den Haag, verklaarden dat zij dachten dat de tegels gratis af te halen waren. Beide mannen moesten mee naar het bureau en kregen een proces verbaal. 

 

Dief dreigt met mes

Den Haag – Een 35-jarige man uit Den Haag is zondag 21 september aangehouden, nadat hij eerder op de dag na een winkeldiefstal met een mes had gedreigd. De man werd omstreeks half één ’s middags door een beveiliger betrapt op diefstal uit een winkel aan de Grote Marktstraat. De beveiliger hield de man aan, waarop de verdachte een mes trok en er na de nodige dreigementen vandoor ging. De politie bekeek in de winkel camerabeelden van het incident en ging in de Haagse binnenstad op zoek naar de man. Agenten zagen de man omstreeks half drie over het Hoflandplein fietsen en hielden hem aan.


                                    TNO doet onderzoek naar plan GBW 

Naaldwijk 11 September - De gemeente Westland heeft op 22 Juli het TNO opdracht gegeven de alternatieve plannen van het GBW inhoudelijk te onderzoeken. Dit is gebleken uit een ingezonden stuk aan de raadsleden die donderdag 18 September behandeld zal worden. Met het onderzoek van TNO is € 24.000 gemoeid. GBW had net als wij van Honselersdijkers.nl een eigen plan ontworpen als alternatief op het verouderde plan van de burgemeester. Volgens ingewijden is het een truc in overheidsland om als je iets niet wil, ergens op onderzoek te gaan en advies in te winnen.   
Zo creeer je problemen en wordt veel geld nodeloos verkwist. Wanneer de uitkomst van het TNO bekend zal worden gemaakt is nog niet duidelijk. Er zullen zeker vragen hierover gesteld worden aan het College komende donderdag zo heeft men ons laten weten.


          Politie Wassenaar sluit onderzoek ramkraken tankstation succesvol af

  Wassenaar 2 September  – De recherche van Bureau Wassenaar heeft met de aanhoudingen van vier verdachten het onderzoek naar de ramkraken in Wassenaar afgesloten. Zowel in de nacht van zondag 6 juli als in de nacht van donderdag 10 juli ramden enkele verdachten met een auto de pui van een tankstation aan de Rijksstraatweg. Tot twee keer toe kwamen steeds drie mannen de zaak binnen en namen voor duizenden euro’s aan sigaretten weg.  


Aanhouding op heterdaad
De 74-jarige pomphouder en zijn familie bemerkten de laatste kraak en zette destijds direct de achtervolging op de A 4 naar de daders in. Ter hoogte van de afslag Oegstgeest, reed de vluchtauto tegen een paal, waarop de inzittenden de bosjes en de achterliggende wijk in renden. In de auto vonden agenten een grote partij gestolen sigaretten. Een politiehond vond dichtbij de auto de eerste verdachte, een 22-jarige man uit Amsterdam. In een woonwijk achter de snelweg, werden twee mannen uit Wemeldinge (37 en 22 jaar) aangehouden die in een gestolen auto reden. De politie verdacht het drietal van de inbraak op 10 juli.

Vervolgonderzoek
Uit het recherche onderzoek bleek echter dat de twee laatste aangehouden verdachten niets met de ramkraken te maken hadden. Wel bleek dat de 1e aangehouden verdachte ook betrokken was bij de ramkraak op 6 juli. Het pand aan de Rijksstraatweg was voorzien van bewakingscamera’s die beide ramkraken registreerden. De beelden waren voor het rechercheteam van groot belang voor het vaststellen van de identiteit van de mannen. Nadat de recherche contact had gelegd met de recherche uit Amsterdam kon de identiteit van de drie andere verdachten worden achterhaald. Zij werden de afgelopen periode in Amsterdam aangehouden. Een van de aangehouden verdachten liep tijdens een preventief fouilleeractie in Amsterdam tegen de lamp. De andere gezochte man werd op straat aangehouden nadat collega’s de man hadden herkend. Een verdachte werd na de 1e kraak aangehouden op het moment dat hij in een gestolen auto reed.

De verdachten maakten iedere keer gebruik van een gestolen auto, merk Ford, type Fiesta waarmee ze naar Wassenaar reden en daarmee ook de ramkraak pleegden.

Verdachten in hechtenis
De verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zij zitten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van beide zaken in hechtenis. De zitting zal plaatsvinden op 24 oktober.

                                                   Familie winkelt gratis

Den Haag 8 Augustus – Een 19-jarige caissière van een supermarkt aan de Elandstraat werd 7 augustus om 13.30 uur betrapt op verduistering. De filiaalmanager had op camerabeelden gezien, dat telkens als haar familie kwam winkelen, de caissière ‘vergat’ een aantal artikelen te scannen. Ter plekke trof de politie ook haar 61-jarige oma, haar 38-jarige tante en haar 12-jarige neefje aan. De drie vrouwen werden aangehouden. Uit de beelden bleek dat ook een man gebruik maakte van de diensten van de vergeetachtige caissière. Ook zijn identiteit is inmiddels achterhaald.   

                                     Verdachten steekpartij aangehouden

Den Haag 6 Augustus – Na een steekpartij op woensdag 6 augustus rond 23.00 uur hield Politie Haaglanden drie verdachten aan. Ter plaatse op het Koningin Julianaplein sprak de politie met het slachtoffer, een 51-jarige Hagenaar. Hij had een wond aan zijn rechterhand en verklaarde dat hij was gestoken met een mes dat vervolgens door de dader weggegooid was. Het slachtoffer wees een verdachte aan, een 45-jarige man uit Barneveld, die direct aangehouden werd. De politie vond het mes later terug in een prullenbak voor de ingang van het Centraal Station. Dankzij camerabeelden werden later in de buurt van het Centraal Station nog twee verdachten aangehouden. Het ging om een 44-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats en een 41-jarige Hagenaar. De politie stelt nader onderzoek in naar de toedracht van deze steekpartij.    
                                  Winkeldieven betrapt op camerbeelden

  Wateringen 29 Juli – Dankzij beveiligingscamera’s werden maandag 28 juli bij een bouwmarkt aan de ’s-Gravenzandseweg twee winkeldieven betrapt toen zij goederen probeerden te stelen. Een 23-jarige Hagenaar had onder een aantal zakken gips een dure tang verstopt, in de hoop dat dit niet op zou vallen bij de kassa.  
Een 42-jarige Leidschendammer werd gesnapt toen hij een hangslot onder zijn kleding verstopte. Hij rekende andere goederen af bij de kassa en wilde toen de winkel verlaten. Beide mannen werden door beveiligingspersoneel aangehouden en overgedragen aan de politie. Tegen de winkeldieven werd proces-verbaal opgemaakt.                                       Taxichauffeur bedreigd

Den Haag 11 Juli – Een taxichauffeur belde vrijdag 11 juli om 02.45 uur de politie nadat hij bedreigd was door drie klanten die weigerden te betalen. Hij gaf de agenten een signalement van zijn belagers en vertelde dat ze in de richting van het Plein weg waren gelopen. Met behulp van cameratoezicht traceerden de agenten het groepje. De mannen erkenden direct net problemen gehad te hebben met een taxichauffeur. Het drietal (22-25 jaar uit Den Bosch, Arnhem en Den Haag) werd aangehouden en de politie onderzoekt de toedracht van de zaak.                                 Mannen aangehouden voor beroving zwerver

Den Haag  3 Juli
– Dankzij cameratoezicht werden donderdagmorgen 3 juli twee Hagenaars van 39 en 45 jaar aangehouden nadat zij op het Plein een 56-jarige Hagenaar beroofden. Agenten gingen ter plaatse poolshoogte nemen en troffen de drie mannen aan op een terras. De zwerver, die op een stoel zijn roes uitsliep, wist niet te vertellen of hij daadwerkelijk iets miste. Uit de camerabeelden bleek dat er een pakje shag uit zijn jas was weggenomen. De twee Hagenaars die in de zakken van de man hadden gegraaid werden aangehouden en naar het politiebureau vervoerd. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.


                        Honselersdijkers.nl presenteert haar eigen plannen

Honselersdijk 29 Juni - Afgelopen donderdagmiddag werd de voorjaarsnota voor het eerst in het kort besproken door de gemeenteraad en het College. De politieke partijen konden voor het eerst hun reactie geven op de plannen voor 2009-2010 die het College een paar weken ervoor gepresenteerd had. In de grote lijnen konden de politieke partijen zich prima vinden met het te voeren beleid, zij het dat er hier en daar wat aanpassingen gewenst zijn.
Ook had het College al besloten om 300.000 euro beschikbaar te stellen in de toepassing voor cameratoezicht op een aantal plaatsen in Westland. De burgemeester die het in eerste instantie  helemaal niet zag zitten heeft, nadat zijn eigen partij het CDA ook voorstander was geworden, alsnog een cameraplan opgesteld hoe de gelden hiervoor besteed zouden kunnen worden.

Hoewel de voorstanders van cameratoezicht het idee van de burgemeester toejuichen als een stap in de goede richting, vielen de kosten in dit plan zo hoog uit dat met name het GBW bij monde van Leo Geubbels, grote vraagtekens zette bij de uitvoering. GBW heeft daarom zelf een eigen plan ingediend wat een stuk beter en goedkoper is.

Omdat wij van Honselersdijkers.nl al veel langer bezig waren met een alternatief plan voor onszelf, hebben wij gekeken in hoeverre een samenwerking met de gemeente Westland mogelijk is; een derde plan dus. De mogelijkheden die wij daaruit hebben ontwikkelt gaf ons de overtuiging dit eens voor te leggen aan de gemeente zelf. En zo hebben wij ons eigen plan donderdagmiddag 26 Juni in de 5 minuten inspraakijd die daarvoor gegeven werd, aan de gemeenteraad en College in hoofdlijnen kunnen voorleggen. Er werd over het algemeen positief op gereageerd.  
Tijdens de pauzes werd met een paar gemeenteraadleden en de burgemeester in het kort van gedachten gewisseld. De gemeente heeft toegezegd ons plan, wat we aan alle fractievoorzitters en burgemeester van der Tak hadden gemaild, serieus in overweging te nemen. Wat ons duidelijk is geworden is dat ten aanzien van de interpretatie van de Wet op de Persoonsgegevens,(de bekende privacywet) nog veel fabels de ronde doen bij de gemeente. We zijn dan ook uitgenodigd om in een volgende vergadering waarin de plannen verder uitgewerkt zullen worden, alvast mee te denken in de uitvoering. Wordt vervolgd dus.


                                       Vijf fietsendieven aangehouden

Delft 19 Juni
– De politie kon in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 juni vijf fietsendieven aanhouden. Om 00.40 uur kreeg de politie een melding van een getuige die zag hoe twee mannenen (19 en 21) uit Delft op de Delfgauwseweg twee fietsen ontvreemden. Het tweetal werd in de buurt van de Hoflaan aangetroffen en aangehouden. De 21-jarige verdachte had een tas vol met inbrekerswerktuigen bij zich. De politie onderzoekt de zaak.
Om 03.20 uur betrapten surveillerende agenten een 17-jarige jongen uit Delft op de Forensenweg op een zwarte herenfiets. Het slot van de fiets stond open zonder dat er een sleutel in zat. De jongen verklaarde dat hij de fiets had gevonden onder het station en dat hij van plan was om met de fiets naar huis te fietsen. De jongen kreeg een proces-verbaal voor fietsendiefstal en moet zich waarschijnlijk verantwoorden voor de kinderrechter.
En om 06.05 uur kon opnieuw een fietsendief worden aangehouden. Dit keer zagen politiemedewerkers via de camerabeelden hoe een 22-jarige man uit Amsterdam op het Stationsplein een fiets meenam. De verdachte werd op de Westvest aangehouden en bekende de diefstal. De man moet nog verhoord worden.           Politie Haaglanden start proef met surveillancecamera’s op bikershelmen

                          Camera’s leiden tot minder geweld en zorgen voor daling van klachten’

Haaglanden  12 Juni - Minder klachten over het politieoptreden en een de-escalerende werking bij incidenten. Dat zijn de twee belangrijkste redenen om bij wijze van proef een groep bikers en noodhulpvoertuigen tot het eind van dit jaar van Politie Haaglanden uit te rusten met een surveillancecamera. Eind mei het eerste succes al geboekt: dankzij de gemaakte beelden kon na een straatbrand een bekende pyromaan als mogelijke brandstichter worden aangehouden.  


Start pilot aan vijf bureau’s
De proef met de surveillancecamera begon in maart en loopt nog tot en met december dit jaar. Tijdens de pilot zijn in totaal zeventien camera’s operationeel. Zes hiervan zijn aangebracht op noodhulpvoertuigen, één op een motorfiets en tien op een bikerhelm. Momenteel nemen vijf bureau’s deel aan de pilot: Hoefkade, De Heemstraat, Zoetermeer, Delft en Leidschendam-Voorburg. De nieuwe surveillancecamera is in de vijf noodhulpvoertuigen die ermee zijn uitgerust relatief onzichtbaar. Veel meer valt hij echter op bij de bikers, die de camera op hun helm hebben zitten en waarbij de camera dus min of meer exact opneemt wat de biker zelf allemaal ziet en hoort.

Met de door de surveillancecamera getoonde beelden hoopt het politiekorps het aantal klachten over het politieoptreden te kunnen terugdringen. De beelden helpen de agent bij het ondersteunen van het proces-verbaal.

Politie Haaglanden ziet de surveillancecamera nu al als een goed middel om het aantal klachten over de politie terug te dringen. Resultaten zijn nog niet bekend, een eerste tussentijdse evaluatie staat gepland voor juni. In de Verenigde Staten en onder meer ook Engeland en Duitsland zijn al veel van dergelijke camera’s in gebruik. Uit Brits onderzoek blijkt de camera uitermate succesvol te zijn. Bij tachtig procent van de incidenten heeft de camera een de-escalerende werking. Daarnaast is, bij gebruik van de camera, een afname te zien in het aantal klachten van maar liefst veertig procent.                                       Elftal voetbalsupporters aangehouden

Den Haag 9 Juni  Politie Haaglanden heeft sinds afgelopen zaterdag 7 juni elf verdachten aangehouden naar aanleiding van de ongeregeldheden die in het centrum van Den Haag ontstonden na de promotiewedstrijd van  ADO Den Haag op 18 mei jl.

Ongeregeldheden
Na afloop van de bewuste wedstrijd toog een groep van ongeveer tachtig supporters richting de Haagse Binnenstad om daar de overwinning te vieren. Rond 22.00 uur die avond werd door een aantal personen bij een horecagelegenheid aan het Plein vernielingen aangericht waarop de politie in actie kwam. De raddraaiers waren inmiddels de Spuistraat ingelopen waar het tot een treffen met de politie kwam. Drie supporters, Hagenaars van 24 en 25 jaar, werden die avond aangehouden omdat zij niet voldeden aan het bevel van de agenten om zich uit de voeten te maken.  
 

Tifosi-team
Politiebureau Jan Hendrikstraat formeerde na de ongeregeldheden een rechercheteam dat onder de naam ‘Tifosi-team’ aan de slag ging om de verantwoordelijken voor de aangebrachte vernielingen en het geweld op te sporen. Sinds zaterdag 7 juni hield het team in totaal elf verdachten aan, van minderjarigen (de jongste is 17 jaar) tot oudere Hagenaars (de oudste is 44 jaar). De recherche verwacht in de komende week nog meerdere aanhoudingen te kunnen verrichten.

Speciale zittingsdag
Er komt voor alle aangehouden verdachten in het najaar een gezamenlijke zittingsdag. De meeste verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld. Eén verdachte zit vast voor nader verhoor.                                Naaldwijk hard toe aan bewakingscamera 's


Westland 8 Juni - Sinds Honselersdijkers.nl zich begin dit jaar mede is gaan inzetten voor cameratoezicht ,komen er steeds meer tips binnen waar 'brandhaarden' binnen ons dorp en het Westland zitten, die cameratoezicht nodig hebben. Zo zien we de laatste weken een enorme stijging van inbraken, diefstal en vandalisme in Naaldwijk die buiten proporties aan het worden is. Zelfs voor kenners op dit gebied is sprake van een uitzonderlijke situatie. Nu is het een algemeen begrip dat voor de zomervakanties en tegen de jaarwisseling er meestal een licht verhoogde activiteit  te bespeuren is van het dievengilde, maar op dit moment is het ongewoon hoog. Maar er is ook goed nieuws.

                                     Gemeente heeft haar koers gewijzigd

  Afgelopen woensdag presenteerde het College haar voorjaarsnota voor 2008. Daarin werden de voornemens voor dit jaar aan de gemeenteraad en de pers gepresenteerd. Ook voor cameratoezicht waren al bepaalde ideeën, maar bij navraag werd ons door burgemeester van der Tak verzekerd dat het een vast voornemen is, om € 300.000 uit te trekken voor het installeren van camera 's op de hotspots. Voor dit geld kunnen echter tientallen mobiele camera 's in het hele Westland worden geplaatst en zijn de mogelijkheden veel groter dan tot nu toe geraamd.

Nadeel van dit alles is dat  de plannen eerst nog inhoudelijk besproken dienen te worden met de gemeenteraad, en pas dit najaar een definitieve beslissing genomen gaat worden over de voornemens. Er is echter wel door het College een uitzondering op de regel ingesteld. Mochten er door bepaalde omstandigheden maatregelen eerder nodig zijn, dan zullen een aantal urgente zaken versneld worden uitgevoerd. Een aantal mensen is al bezig om passende oplossingen uit te werken voor de digitale buurtagent. Zo lijkt het erop gezien de huidige sutiatie dat cameratoezicht geen overbodige luxe wordt en de tijd ervoor rijp is, maar tot zolang is waakzaamheid door iedereen geboden.

                            Cameratoezicht snapt drugsdealer
Den Haag – Medewerkers van het cameratoezicht zagen vrijdagavond 6 juni om 22.20 uur dat een man op het Spui drugs aan voorbijgangers aanbod. Zowel de dealer (18) als de koper (16) werden door de politie aangehouden. Aan het bureau bleek dat de 18-jarige de nodige Xtc-pillen op zak had. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

                                  Beveiligers voorkomen koperdiefstal

Delft 5 Juni – Beveiligers van een woonwarenhuis aan de Olof Palmestraat hielden woensdag 4 juni om 16.00 drie koperdieven aan. In de afgelopen periode was er bij het warenhuis vaker koper gestolen, waarbij de daders op camerabeelden waren vastgelegd. De beveiligers herkenden de auto en vermoedelijke daders en wilden ze aanhouden, waarop één het op een rennen zette. De beveiligers riepen de hulp van de politie in en gezamenlijk konden ze de man in nabijgelegen bosschages aanhouden. In totaal hielden zij drie mannen (Hagenaars van 18,19 en 46 jaar) aan. In hun auto vonden ze inbrekerswerktuigen. De mannen bekenden de eerdere diefstal en hun plan weer koper te stelen.  
 Koperdiefstal archief


                      Recalcitrante drugsgebruiker aangehouden

Den Haag  27 Mei – Op camerabeelden was maandagavond 26 mei omstreeks 22.30 uur te zien dat een 36-jarige man uit Marokko op de Doubletstraat iets van iemand aanpakte en in zijn schoen opborg. Omdat werd vermoed dat het hier om drugs ging, gingen agenten ter plaatse poolshoogte nemen. De bewuste man werd inderdaad op de Doubletstraat aangetroffen en een getuige meldde dat de man iets in zijn broekzak zou hebben. De man werd staande gehouden en tijdens de fouillering werd in zijn broekzak een wikkel aangetroffen met vermoedelijk cocaïne. Hierop werd de man aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. Op weg naar de politiewagen wist de man te ontsnappen maar kon door de agenten direct weer in de kraag worden gevat. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en werd geboeid naar het politiebureau vervoerd. Op het politiebureau werden in zijn tas twee zakjes met een witte substantie aangetroffen. Uit zijn onderbroek kwamen vijf zogeheten “Bolita’s” (bolletjes drugs). De man bleek een geldbedrag van bijna 400 euro op zak te hebben. De politie onderzoekt de zaak.

                             Fietsendieven op heterdaad betrapt

Delft – De politie hield op maandag 26 mei om 17.00 uur op het Laantje van Mater zes jongeren (13 t/m 16 jaar) uit Den Haag aan voor fietsendiefstal. De politie zag via het cameratoezicht hoe twee van de zes jongens probeerden een slot van een fiets te openen. De andere vier stonden om de twee heen. Terwijl de politie onderweg was naar het Laantje van Mater, lukte het een van de jongens om een fietsslot open te krijgen. Hij reed op de gestolen fiets richting de Coenderstraat en kon worden aangehouden. Ook de andere vijf jongens werden kort daarop aangehouden voor fietsendiefstal in vereniging. De politie onderzoekt de zaak.                                  Laatste hindernissen opgeruimd bij gemeente

Honselersdijk 11 Mei - Ook de laatste obstakels voor cameratoezicht zijn opgeruimd, zo bleek bij de de raadscommissie ' bestuur' afgelopen donderdag 8 Mei. Hoewel het CDA had ingezien dat het achterliep met de landelijk trend op deze nieuwe manier van buurtpreventie en een aantal weken geleden al overstag was gegaan, was het wachten nu op de burgemeester die uiteindelijk het laatste woord hierin heeft. Maar onze burgervader stemde donderdag in om voortaan mee te gaan werken aan dergelijke projecten.
  Burgemeester van der Tak gaat ook aan een voorstel werken voor de komende voorjaarsnota om een budget samen te stellen voor de kosten. Zo lijken de neuzen na vier jaar getouwtrek dan eindelijk weer de juiste richting op te wijzen. De volgende stap is te kijken in hoeverre het OM de bewijslast rechtsgeldig zal verklaren. In het verleden liep daar de rechtsgang wel eens mis. Afgelopen winter werd tussen gemeente De Haag, politie en OM duidelijke afspraken gemaakt over de toepassing van de regels. Wordt vervolgd dus, maar de tekenen zijn hoopvol.

                                      Camerapakketten voor burgers

Honselersdijk 1 Mei - Afgelopen dagen is een aantal keren gevraagd hoe het staat met de cameraplannen van ons. Uiteraard zijn we de laatste tijd druk achter de schermen bezig geweest om meer handen en voeten te kunnen geven aan dit project. Momenteel zijn we met zowel een importeur als een installateur aan het kijken hoe we eenvoudige, goedkope maar degelijke camerapakketten voor burgers in elkaar kunnen zetten met een simpele gebruiksaanwijzing erbij. We merken dat steeds meer burgers zelf in actie gaan en willen komen.   
Ook voor bedrijven zijn we ons op passende maatregelen aan het oriënteren. Gewone, draadloze IP en mobiele camerasystemen, we bekijken alle opties. En we kijken hoe we de kosten zo gering mogelijk kunnen houden.
Bij de Tjalk werd een paar weken geleden een auto openbroken waarbij meer schade werd gemaakt dan goederen gestolen. Wat dus wel nodig is zijn strategische plekken waar ze op huizen gehangen kunnen worden. Denkt u te weten waar camera 's het beste kunnen worden opgehangen, of bent u bereid om daaraan mee te werken dan kunt u ons mailen hierover op Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Wij gaan ook de mogelijkheid bekijken hoe we een 'superpakket' in elkaar kunnen steken. De techniek is er wel maar het moet worden aangepast aan de omstandigheden. Dat is een systeem waarbij maar liefs 10 mobiele camera 's kunnen worden ingezet op elke plaats in ons dorp gekoppeld aan een bepaald systeem. Het voordeel is dat de camera 's heel snel verplaatst kunnen worden naar andere hotspots. Kosten voor dergelijke dingen liggen momenteel hoog, maar zou de veiligheid aanmerkelijk kunnen vergroten, zeker als er in het weekends maar een paar politiewagens op 100.000 man worden ingezet. Gekoppeld op internet zal de politie aanmerkelijk meer toezicht kunnen houden op ons dorp en de regio met dergelijke middelen.                             Dief betrapt dankzij cameratoezicht

Delft 10 April – Een politieagent in burger zag op donderdag 10 april om 01.24 uur hoe een 22-jarige man uit Delft zich verdacht gedroeg in de buurt van de fietsenstalling bij Station Delft. De agent waarschuwde zijn collega’s van het cameratoezicht. Zij zagen vervolgens hoe de verdachte een fiets die op slot stond, oppakte en ermee wegliep. Op de kruising van de Westerstraat en de Graswinckelstraat werd de fietsendief aangehouden. Hij bekende de fietsendiefstal. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

                             Jongens betrapt op oversteken spoor

Delft 7 April –  De politie zag op zondag 6 april om 15.10 uur via het cameratoezicht hoe vier jongens op station Delft het spoor overstaken. Agenten gingen naar het station Delft om het viertal een bekeuring hiervoor te geven en hen te wijzen op het gevaar van hun gedrag. Twee van de vier jongens (14 en 15 jaar) uit Rotterdam konden zich niet legitimeren en moesten mee naar het politiebureau. De politie waarschuwt voor het gevaar van het oversteken van het spoor. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Klappen voor verkeerde hamburger

Den Haag 25 Maart – Twee Hagenaars (22 en 24 jaar) die bij een fastfoodrestaurant op de Binckhorstlaan zondagmiddag 23 maart een andere hamburger kregen dan ze die ze hadden besteld, besloten daar maandagmiddag 24 maart om 14.00 uur hun beklag over te gaan doen. Een gesprek met een 24-jarig personeelslid van het fastfoodrestaurant mondde uit in een vechtpartij. Een 52-jarige collega van het slachtoffer wilde tussenbeide komen, maar zij werd op de grond gegooid. De politie hield de twee mannen in de omgeving van de Binckhorstlaan aan. De verdachten werden naar het politiebureau vervoerd en verklaarden uit zelfverdediging gehandeld te hebben. Camerabeelden moeten uitkomst bieden.
 


Kinderen gooien met eieren

Den Haag  21 Maart – Camera’s registreerden donderdag 20 maart om 18.30 uur vijf jongens die rond het Stationsplein met eieren gooiden naar het verkeer. Agenten gingen erheen en hielden de jongens (10 en 11 jaar uit Den Haag) aan voor baldadigheid. Op het politiebureau werden hun ouders gebeld en kregen de jongens in het bijzijn van hun ouders een reprimande.


Betrapt dankzij cameratoezicht

Delft  18 Maart – De politie hield dinsdag 18 maart om 03.45 uur drie mannen (18, 21 en 23 uit Delft) aan voor baldadigheid in de Stationstunnel. De politie zag via het cameratoezicht hoe de mannen de krantenhouder voor gratis kranten omver gooiden en de kranten over straat verspreiden. De drie mannen werden kort daarop aangehouden op de Ada van Hollandstraat. Ze kregen een boete voor baldadigheid en moesten de rotzooi eerst opruimen voordat ze naar huis mochten. 

Agenten verijdelen straatroof

Den Haag 17 Maart – Dankzij cameratoezicht wisten agenten maandagmorgen 17 maart omstreeks 02.50 uur een straatroof op de Stationsweg te verijdelen en de daders aan te houden. Een observant van de surveillancecamera’s zag dat een 59-jarige Hagenaar door twee mannen werd beroofd, nadat hij op de Stationsweg geld gepind had. Ter plaatse gesnelde agenten hielden de twee verdachten aan, terwijl deze het slachtoffer nog vast hadden. Beide mannen, Rotterdammers van 24 en 21 jaar, werden naar het politiebureau gebracht. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De geldopname die voor de mannen kennelijk aanleiding was het slachtoffer te beroven, bleek overigens mislukt te zijn

Cameratoezicht snapt fietsendief

Den Haag 14 Maart – Medewerkers van het cameratoezicht zagen donderdag 13 maart op de monitor hoe een man vanaf de Stationsweg een fiets wegnam. Zij waarschuwden direct een surveillance-eenheid die de 21-jarige verdachte wist te achterhalen. De man is een veelpleger en wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris.


                                 Meer serieuze interesse in cameratoezicht

Honselersdijk 16 februari - Momenteel zijn we nog druk bezig te kijken hoe we het beste en op welke wijze er camera 's kunnen worden opgehangen. Na aanleiding van ons bericht op de WOS dat wij er mee gaan beginnen, brak een mediatumult los rondom onze plannen. Dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht omdat het op zich niets nieuws is. We kregen opeens bericht van Progressief Westland dat er schriftelijke vragen gesteld waren aan het College van B&W. In een aantal mailtjes over en weer tussen ons en Progressief Westland bleek dat de verschillen helemaal niet zo groot zijn als gedacht werd.  
Progressie betekent vooruitgang en dat is nu precies wat we ook willen bewerken. Mensen in de wijk waren verrast (net als wij) meer over de mediahype die de zaak behoorlijk opblies en uit zijn verband rukte (hoort erbij zeker). Achteraf bleken meer geïnteresseerden te zijn om mee te doen aan ons project en dus zullen we onze ideeën iets aanpassen en de bakens wat moeten verzetten.
                                    
                             Nieuwe ideeën, nieuwe mogelijkheden

Momenteel leven er ook plannen bij een aantal buurtbewoners om het speelpleintje bij de Tjalk wat aan te passen voor de vele kinderen die de Schepenbuurt tegenwoordig telt. Aangezien er een sloot bij het plein is zou cameratoezicht ook hierin zijn nut kunnen bewijzen. In het verleden is er al een keer een kind uit het water gehaald die er spelenderwijs in terecht was gekomen. Een oplettende tiener voorkwam toen erger. Er zijn indertijd wel aanpassingen gedaan door de gemeente om herhaling te voorkomen.
Wanneer de plannen volledig zijn uitgewerkt zullen we de wijkbewoners informeren over de uitwerking. Er is goed over nagedacht en er wordt met alles rekening gehouden. Goede tips kunt u  overigens nog steeds doorsturen. Wordt vervolgd.Honselersdijk 31 Januari - Binnenkort gaat Honselersdijkers.nl beginnen met het proefdraaien met draadloze bewakingscamera 's met nachtkijkers in de Schepenbuurt. We gebruiken het goedkopere computersysteem in plaats van de dure variant die in bedrijven wordt gebruikt.
Hiermee willen we de buurt preventief beveiligen tegen inbraken, vandalisme en het stelen van autoemblemen en nummerplaten.

We zullen in een later stadium bekendmaken hoe we het gaan opzetten en of met welke middelen we het beste kunnen werken. We zijn op dit moment bezig de verschillende systemen die via pc s werken te onderzoeken.

Op deze pagina zullen we info over de camera 's en alle bijkomende zaken laten zien.
Laatst geupdate op ( Friday 27 February 2009 )
 
 
   
 
© 2019 HONSELERSDIJKERS.NL... De informatie en preventie website voor de Honselersdijker
Deze website is u aangeboden door Frank Bokhorst.