Home

Login

Statistiek

Bezoekers sinds 2008
Totaal unieke bezoekers: 730376
Bezochte pagina's: 4098300
Aantal members: 1956

Gegevens per maand
Bezoekers deze maand: 16361
Pagina's deze maand: 32764

Wie zijn er online?

RSS

OM eist 4 jaar voor brandstichting in eigen supermarkt E-mail
Geschreven door harry schonewille   
Wednesday 31 July 2013
Den Haag 31.07.2013 - De officier van justitie in Den Haag heeft dinsdag 30 juli 2013 vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 43-jarige Hagenaar en ook tegen zijn 46-jarige echtgenote.
Het tweetal wordt verdacht van brandstichting in hun supermarkt aan De Dreef in Den Haag. Door de grote uitslaande brand moesten achttien boven- en omliggende appartementen worden ontruimd. Het is volgens de officier een wonder dat er geen gewonden of zelfs doden zijn gevallen

Op 19 december 2012 wordt de buurt van de Beresteinlaan in Den Haag rond half drie opgeschrikt door een hard klap. In de supermarkt vindt een enorme explosie plaats en direct daarop breekt er brand uit en moeten tientallen mensen worden geëvacueerd. De brokstukken van de explosie zijn tot in de verre omgeving van de supermarkt gevonden.

De brandweercommandant vermoedt volgens de officier al direct dat er sprake is van brandstichting.
De eerste bevindingen bij de supermarkt tonen aan dat er geen sprake is van braakschade en er staat een raam aan de achterzijde van de supermarkt open. Verder lijkt de brand van binnenuit te zijn ontstaan.

De verdenking richt zich al snel op de 43-jarige supermarkteigenaar en zijn vrouw. Hun verklaringen over hoe ze de winkel hebben achtergelaten en over hoe ze hoorden van de brand komen volgens het OM niet overeen met de onderzoeksgegevens. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt er in de winkel op twee plekken, waaronder achter de toonbank, sporen zijn aangetroffen van benzine.


 
Beide verdachten hebben hier geen verklaring voor. Omdat beide verdachten ontkennen iets met de brand te maken te hebben, luistert de politie hun telefoons af. Volgens de officier van justitie levert dit een aantal zeer belastende gesprekken op, waaronder daderinformatie.

Ook blijkt uit onderzoek dat de 43-jarige verdachte niet, zoals de echtgenoten verklaren, de hele nacht bij zijn vrouw thuis is geweest. Mede op basis van deze gegevens verdenkt de officier de man er van dat hij degene is geweest die de brand daadwerkelijk heeft aangestoken.
 

Ernst van de feiten

De officier van justitie neemt het beide verdachten bijzonder kwalijk dat zij tientallen omwonenden in levensgevaar hebben gebracht. Ook konden de bewoners van zes appartementen door de enorme schade die de brand aanrichtte gedurende lange tijd niet terug naar huis en moesten zij de kerstdagen in een hotel moeten doorbrengen. Niet alleen zijn vele gezinnen door de brand gedupeerd, ook bij de omliggende bedrijven is veel schade ontstaan.

Hoewel het motief voor de brandstichting door het zwijgen van de verdachten nooit helemaal duidelijk is geworden, vermoedt het OM dat het de verdachten om het verzekeringsgeld te doen was. De winkel stond al een tijd te koop en de verzekeringssom van € 60.000,- is aanzienlijk meer dan de verkoopprijs.

De supermarkteigenaar is op 21 januari 2013 gearresteerd en zit nog altijd vast. Zijn vrouw werd ruim een week later ook aangehouden. Zij is sinds maart weer op vrije voeten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Geef een reactie op dit artikel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties geven.
Log in of registreer.

Laatst geupdate op ( Wednesday 31 July 2013 )
 
< Vorige   Volgende >
 
   
 
© 2019 HONSELERSDIJKERS.NL... De informatie en preventie website voor de Honselersdijker
Deze website is u aangeboden door Frank Bokhorst.